عوارض کامپوزیت دندان، مشکلات بعد از اجرا و خطرات آن ، از جمله موضوعاتی هستند که دغدغه متقاضیان انجام انواع کامپوزیت ها هستند. در کنار مزایای بیشمار کامپوزیت ها، باید از عوارض شایع و خطرناک مرتبط با استفاده از آنها آگاه باشید تا اقداماتی برای جلوگیری یا کاهش اثرات آن ها انجام دهید. برنامه ریزی دقیق درمان، تکنیک مناسب و آموزش مناسب به بیمار برای به حداقل رساندن این مسائل بسیار مهم است.
آیا کامپوزیت دندان عوارض دارد؟
رزین های کامپوزیت دندان به دلیل توانایی آنها در تطابق نزدیک با ظاهر دندان های طبیعی و خاصیت چسبندگی قوی آنها به عنوان یک ماده ترمیمی در دندانپزشکی محبوبیت فزاینده ای پیدا کرده اند. با این حال استفاده از رزین های کامپوزیت بدون عارضه نیست. یکی از مسائل اولیه کامپوزیت های دندانی، تمایل آنها به جمع شدن است. این انقباض پلیمریزاسیون می تواند منجر به ایجاد شکاف بین دندان و ترمیم شود که به طور بالقوه اجازه ورود باکتری ها را می دهد و باعث پوسیدگی ثانویه می شود.
شایع ترین عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان یکی از روشهای محبوب برای بهبود ظاهر دندانها و اصلاح مشکلات دندانی است. با این حال، مانند هر روش پزشکی دیگری، ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. شایعترین عوارض کامپوزیت دندان عبارتند از:
حساسیت دندان ها
حساسیت دندان ها به سرما و گرما بعد از کامپوزیت دندان یکی از مشکلات شایع است که بسیاری از افراد ممکن است تجربه کنند. این حساسیت معمولاً موقتی است و با گذشت زمان کاهش مییابد. با این حال، در صورت تداوم یا شدت یافتن حساسیت، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
تغییر رنگ کامپوزیت
تغییر رنگ کامپوزیت دندان یکی از مشکلات رایجی است که ممکن است پس از انجام این نوع ترمیم دندانی رخ دهد. این تغییر رنگ میتواند به دلایل مختلفی نظیر مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی مانند قهوه، چای و شراب قرمز تغییر رنگ دهند. اتفاق بیفتد و راهکارهای مختلفی برای پیشگیری و رفع آن وجود دارد.
سایش، شکستگی و لب پر شدن
کامپوزیت ها نسبت به دندانهای طبیعی مقاومت کمتری در برابر سایش و شکستگی دارند و ممکن است در صورت عدم مراقبت مناسب، دچار آسیب شوند. سایش، شکستگی و لب پر شدن کامپوزیت دندان از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است پس از انجام این نوع ترمیم دندانی رخ دهند. این مشکلات میتوانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره نموده ایم.
- کیفیت مواد انواع کامپوزیت دندان
- ترمیم نادرست
- دندانقروچه (براکسیزم)
- فشار زیاد بر روی دندانها
- عوامل محیطی و عادات نادرست
التهاب لثه
التهاب لثه پس از انجام کامپوزیت دندان یکی از مشکلاتی است که غالبا بیماران با آن مواجه می شوند. این مشکل میتواند به دلایل مختلفی از جمله رعایت نادرست بهداشت دهان و دندان یا واکنش به مواد کامپوزیت رخ دهد.
تطابق نادرست با دندان های دیگر
اگر مراحل كامپوزيت دندان به درستی انجام نشود، ممکن است با دندانهای مجاور تطابق نداشته باشد و باعث مشکلاتی مانند احساس ناهماهنگی یا درد در هنگام جویدن شود.
عوارض خطرناک کامپوزیت دندان
پر کردن دندان با کامپوزیت به طور کلی یک روش زیبایی ایمن شناخته می شود و معمولاً مشکلات جدی ایجاد نمی کند. بعضی از رزینهای کامپوزیت دارای مقدار کمی BPA (بیسفنول-A) هستند، که یک ماده شیمیایی صنعتی مورد استفاده در تولید پلاستیک ها است. طبق تحقیقات انجمن دندانپزشکی آمریکا، سطوح پایین BPA خطر جدی برای سلامتی به همراه ندارد. با این حال، در صورتی که میزان BPA در طول زمان افزایش یابد، میتواند منجر به بروز بیماری ها یا مشکلات مختلفی شود. برخی از این مشکلات شامل موارد زیر است:
- مشکلات هورمونی
- خطر ابتلا به برخی سرطانها
- بیماریهای قلبی
- اختلالات عصبی
آیا حساسیت های آلرژیک جزو عوارض کامپوزیت دندان است؟
در برخی موارد، رزین های کامپوزیت باعث ایجاد واکنش های آلرژیکی در افراد می شوند. از جمله شایع ترین حساسیت های آرژیک بعد از کامپوزیت می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- خارش
- بثورات پوستی
- التهاب یا تورم
- حساسیت موقت دندان
آیا کامپوزیت دندان بر سلامتی اثر می گذارد؟
مواد پرکننده کامپوزیتی که از ترکیب پلاستیک و شیشه تشکیل شدهاند، میتوانند با مشکلات بالقوه سلامتی همراه باشند. یکی از نگرانیهای اصلی، قرار گرفتن در معرض بیسفنول-A (BPA) است که در برخی از رزینهای کامپوزیت یافت میشود. BPA به عنوان یک مختل کننده غدد درون ریز شناخته شده و با مسائل مختلف سلامتی مانند مشکلات تولید مثل و رشد مرتبط است. همچنین، ممکن است برخی افراد به مواد استفاده شده در پر کردن کامپوزیت واکنشهای آلرژیک نشان دهند که این واکنشها میتواند منجر به ناراحتی و التهاب در دهان شود.
برای اطلاع از میزان BPA در رزین کامپوزیت، مهم است که با دندانپزشک مشورت کنید و درباره مواد خاص استفاده شده پرسوجو نمایید. همچنین، بررسی پرکنندههای کامپوزیتی که فاقد BPA هستند میتواند به کاهش خطر مواجهه کمک کند. علاوه بر این، افراد باید قبل از انجام عمل، هر گونه مسائل بهداشتی مهم مانند آلرژی یا حساسیت را با دندانپزشک خود مطرح کنند تا اطمینان حاصل شود که مواد استفاده شده ایمن و مناسب برای نیازهای فردی آنها هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین برند کامپوزیت دندان
5 روش پیشگیری از عوارض کامپوزیت دندان
مطمئنا با توجه به قیمت کامپوزیت دندان این روش و تعداد جلساتی که برای انجام آن باید به دنداپزشک مراجعه کنید، ابتلا به عوارض بعد از آن، اتفاق خوشایندی نیست. بنابراین بدون تردید به دنبال روش هایی هستید که از بروز این عوارض جلوگیری کنید. در ادامه 5 مورد از مهم ترین راه کار های پیشگیری از ابتلا به این خطرت را برای شما ارائه نموده ایم.
انتخاب دندانپزشک ماهر: انتخاب یک دندانپزشک با تجربه و مهارت بالا در انجام کامپوزیت دندان می تواند به کاهش بسیاری از عوارض کمک کند. با مراجعه به بهترین دکتر کامپوزیت دندان تهران می توانید بهترین نتایج را با کمترین عوارض ممکن تجربه کنید.
مشاوره و برنامهریزی مناسب: قبل از انجام کامپوزیت، با دندانپزشک خود درباره انتظارات و نیازهای خود صحبت کنید تا برنامه درمانی مناسبی برای شما تدوین شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن دو بار در روز و استفاده از نخ دندان میتواند به کاهش احتمال التهاب لثه و پوسیدگی دندان کمک کند.
پرهیز از مصرف مواد غذایی رنگی و قندی: عدم مصرف موادی مانند قهوه، چای، شراب قرمز و تنباکو و یا کاهش مصرف آن ها از تغییر رنگ کامپوزیت تا حد زیادی جلوگیری خواهد کرد.
استفاده از محافظ دندان: اگر دندانقروچه دارید، استفاده از محافظ دندان در شب میتواند از سایش و شکستگی کامپوزیت بر اثر این عارضه جلوگیری کند.
رفع و کاهش عوارض کامپوزیت دندان
رفع و کاهش عوارض کامپوزیت دندان نیازمند توجه به چندین جنبه از مراقبتهای دندانی و بهداشتی است. راه های مختلفی برای درمان و کاهش عوارض کامپوزیت دندان وجود دارد که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.
- ارزیابی دندانپزشکی منظم: پس از انجام کامپوزیت، معاینات دورهای توسط دندانپزشک بسیار مهم است تا هر گونه مشکل به موقع شناسایی و درمان شود.
- اصلاح و ترمیم کامپوزیت: در صورتی که کامپوزیت شما دچار سایش یا شکستگی شده باشد، دندانپزشک میتواند آن را تعمیر یا در صورت لزوم تعویض کند.
- مسواک زدن منظم: حداقل دو بار در روز با مسواک نرم مسواک بزنید تا از تجمع پلاک و باکتری ها جلوگیری شود.
- استفاده از نخ دندان: روزانه از نخ دندان برای پاکسازی فضای بین دندانها استفاده کنید.
- استفاده از دهانشویه: استفاده از دهانشویههای ضدعفونیکننده میتواند به کاهش باکتریها و التهاب کمک کند.
- استفاده از دهانشویه های ضدالتهاب: دهانشویههای حاوی مواد ضدالتهاب میتوانند به کاهش التهاب لثه کمک کنند.
- مصرف داروهای ضدالتهاب: در صورت نیاز، دندانپزشک ممکن است داروهای ضدالتهاب موضعی یا خوراکی تجویز کند.
- خمیردندان های مخصوص دندانهای حساس: استفاده از خمیردندان های مخصوص دندان های حساس میتواند به کاهش حساسیت پس از کامپوزیت کمک کند.
- نمک و آب گرم: شستشوی دهان با محلول آب گرم و نمک میتواند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کند.
- بررسی علائم خطر: در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرعادی مانند درد، التهاب، یا حساسیت، به سرعت به دندانپزشک مراجعه کنید.
- خمیردندانهای مخصوص دندانهای حساس: استفاده از خمیردندانهای مخصوص دندانهای حساس میتواند به کاهش حساسیت پس از کامپوزیت کمک کند.
سوالات متداول عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیتهای دندانی به طور کلی روش کم خطری است، اما در برخی افراد مشکلاتی مانند واکنشهای آلرژیک یا حساسیت ایجاد کنند.
BPA یک مختل کننده غدد درون ریز است و احتمالا با مشکلاتی مانند اختلالات تولید مثل و رشد همراه باشد. با این حال، سطوح پایین BPA در رزینهای کامپوزیت خطر جدی برای سلامتی ایجاد نمی کند.
برخی افراد به مواد استفاده شده در کامپوزیت واکنش نشان می دهند که این واکنشها معمولا به صورت التهاب، درد یا ناراحتی در ناحیه دهان ظاهر خواهد شد.