زرد شدن کامپوزیت دندان یک مشکل رایج است که میتواند زیبایی لبخند را تحت تأثیر قرار دهد. این پدیده معمولاً به دلیل جذب رنگدانههای مواد غذایی و نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای، شراب قرمز و غذاهای رنگی رخ میدهد. برخلاف مینای طبیعی دندان، کامپوزیتها قابلیت سفید شدن با روشهای معمول دندانپزشکی را ندارند و در صورت تغییر رنگ شدید، ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند.
علت زرد شدن کامپوزیت
زرد شدن کامپوزیت دندان ممکن است بنا به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که مهمترین آنها عبارتند از:
استفاده از خمیردندان ساینده
برخی از خمیردندانها به ویژه خمیردندانهایی که حاوی مواد سفید کنندهی دندان هستند میتوانند به کامپوزیتها آسیب وارد کنند و منجر به ایجاد لکههای زرد رنگ روی آن شوند.
نوشیدنی های رنگی
مصرف نوشیدنیهایی که موجب ایجاد لکههای زرد رنگ روی کامپوزیتها میشوند مانند چای، قهوه و یا شراب
کیفیت مواد کامپوزیت
کامپوزیت مادهای است که در خدمات عمومی دندانپزشکی مانند پر کردن دندانها نیز به کار میرود. با این وجود کیفیت کامپوزیتی که یک دنداپزشک زیبایی برای سفید کردن و زیباسازی دندانها استفاده میکنند کاملاُ با کیفیت موادی که دندانپزشک عمومی برای ترمیم دندانها استفاده میکند، متفاوت است.
به همین دلیل توصیه میشود برای کامپوزیت کردن دندانها به دندانپزشکی که در حوزهی زیبایی فعالیت دارد مراجعه نمائید. پزشکی که منحصرا در حوزهی دندانپزشکی زیبایی فعالیت دارد از مواد باکیفیت که در مقابل لکه مقاوم هستند و براقیت مناسب برای کامپوزیت کردن دندانها دارد، استفاده مینماید.
پولیش کامپوزیت دندان با مواد نامناسب
بعد از کامپوزیت کردن دندانها لازم است به صورت دورهای برای جلا دادن و پولیش کامپوزیتها مراجعه نمائید. در اغلب موارد پولیش کامپوزیت دندان با استفاده از اکسید آلومینیوم انجام میشود. در صورتی که برای پولیش کردن کامپوزیت دندان از مواد نامرغوب استفاده شود ممکن است کامپوزیتها به تدریج زرد شوند.
رفع زردی کامپوزیت دندان
لکههای زردی که روی کامپوزیتها ایجاد میشوند به دو دسته تقسیم میشوند:
تغییر رنگ سطحی
سطح کامپوزیت میتواند به مرور دچار خراشهای ریزی شود که مستعد جذب انواع لکهها است. پولیش کردن کامپوزیتهای یکی از روشهای موثر برای برطرف کردن این نوع از لکههای زرد ایجاد شده روی کامپوزیتها است.
تغییر رنگ عمیق و تدریجی
کامپوزیت از ذرات معدنی کوارتز یا شیشه که در ماتریکسی از پلاستیک قرار دارند تشکیل شده است. نوشیدنیهای رنگی مانند قهوه، چای، نوشابه و یا میوههای دارای رنگدانهی بالا میتوانند به قسمت پلاستیکی کامپوزیت نفوذ کنند و در واقع بخشی از کامپوزیت شوند.
متاسفانه این نوع از لکهها با پولیش کردن برطرف نمیشوند اما خبر خوب اینکه ایجاد این لکه ها معمولاُ بسیار آهسته ایجاد میشود. در واقع چندین سال زمان نیاز است تا کامپوزیتها به دلیل این نوع از لکههای مقاوم، زرد رنگ شوند
در این موارد چارهای جر تعویض کامپوزیتها باقی نمیماند. با تراشیدن کامپوزیت قبلی میتوان کامپوزیتهای جدید روی دندان قرار داد.
درمان های خانگی برای رفع زردی کامپوزیت دندان
به این نکته توجه نمائيد موادی مانند جوش شیرین شاید بتوانند موجب سفید شدن دندانهای طبیعی شما شوند اما استفاده از آنها روی دندانهای کامپوزیت شده به دلیل اثر فرسایشی که دارد میتواند آسیب زا باشد و موجب ایجاد لکههای زرد روی کامپوزیت شود. بنابراین از درمانهای خانگی برای سفید کردن کامپوزیتهای خودداری نمائید و حتما برای سفید کردن کامپوزیتها به دندانپزشک خود مراجعه نمائید.
جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان
برای پیشگیری از زرد شدن كامپوزيت ونير لازم است به تمام دستورالعملهایی که بعد از کامپوزیت به شما ارائه میشود دقت نمائید، برخی از مهمترین راهکارهایی که میتواند در پیشگیری از زرد شدن کامپوزیتها موثر باشد عبارت است از:
- برای مسواک زدن از خمیردندانهای غیرساینده و مسواکهای نرم استفاده کنید. با اینکه قیمت این نوع خمیردندان ها ممکن است کمی گرانتر باشد اما از فرسایش و زرد شدن کامپوزیتها پیشگیری مینماید.
- خمیردندان Supersmile یکی از برندهای مناسب برای تمییز کردن دندانها پس از کامپوزیت کردن است. این خمیردندان علاوه بر اینکه فاقد مواد ساینده است، میتواند لکههای ایجاد شده روی کامپوزیتها را از بین ببرد.
- برای انتخاب بهترین نوع خمیردندان و مسواک مناسب میتوانید از دندانپزشک خود راهنمایی بگیرید.
- میزان مصرف نوشیدنیهایی که منجر به ایجاد لکه روی کامپوزیت دندان میشود را کاهش دهید.
- یکی از نکات مهم در مورد مصرف نوشیدنیهایی که موجب ایجاد لکههای زرد روی کامپوزیتها میشوند این است که نوشیدنیهای گرم بیشتر از نوشیدنیهای سرد میتوانند موجب ایجاد لکه روی کامپوزیتها شوند. به این دلیل که نوشیدنیها گرم باعث انبساط و باز شدن منافذ میکروسکوپی میشود، در نتیجه لکههای رنگی راحتتر میتوانند به داخل کامپوزیت نفوذ کنند.
- پس از مصرف نوشیدنیهای و مواد غذایی که منجر به ایجاد لکه روی کامپوزیتها میشوند ، دهان خود را با آب بشوئيد.
- انتخاب دندانپزشک باتجربه و متخصص
آیا انتخاب دندانپزشک روی زردی کامپوزیت اثر دارد؟
با اینکه در حال حاضر اغلب دندانپزشکان عمومی اقدام به کامپوزیت کردن دندان مینمایند با این وجود ضروری است که برای کامپوزیت کردن به دندانپزشکی مراجعه نمائید که به صورت تخصصی فقط در حوزهی دندانپزشکی زیبایی و کامپوزیت دندانها فعالیت دارد.
بهترین دکتر کامپوزیت دندان تهران از مواد کامپوزیت و باندینگی استفاده مینماید که قابلیت صیقل دادن آنها بالا است، براقیت مناسبی دارد و در مقابل لکهها مقاوم هستند.
نکتهی مهم دیگر این است دندانپزشکانی که فقط در حوزهی زیبایی فعالیت دارند با تجربهی کافی که در این زمینه به دست آوردهاند علاوه بر اینکه از مواد باکیفیت برای کامپوزیت کردن استفاده میکنند، روشهای که برای تراش دادن دندان و باندینگ استفاده میکنند همگی به گونهای است که به دندانهای اصلی بیمار کمترین آسیب وارد شود.