اقدامات بعد از کامپوزیت دندان

12 مراقبت بعد از کامپوزیت دندان + ممنوعیت های غذایی

مراقبت بعد از کامپوزیت دندان بخش مهمی از حفظ زیبایی و افزایش ماندگاری کامپوزیت‌ها است. کامپوزیت یکی از روش‌ های ساده و کم تهاجمی است که برای پوشاندن عیوب دندان‌ ها به کار برده می‌ شود. این عمل در یک جلسه قابل انجام است. پس از اتمام کامپوزیت لازم است دستورالعمل‌ های خاصی را در کوتاه مدت و بلند مدت انجام دهید که در ادامه به آنها اشاره می‌ نمائیم.

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

مراقبت بعد از کامپوزیت در روزهای ابتدایی

در طی روزهای اول پس از کامپوزیت باید رژیم غذایی نرم و مایع را انتخاب کنید تا از آسیب به کامپوزیت‌ ها جلوگیری شود. همچنین در روزهای ابتدایی پس از کامپوزیت کردن، دندان‌ های کامپوزیت شده مستعد لکه شدن هستند، به همین دلیل توصیه می‌ شود به موارد ذکر شده در زیر توجه نمائید:

  • از مصرف غذاها و نوشیدنی‌ های رنگی مانند قهوه، چای، شراب، نوشابه و … خودداری نمائید. بهتر است برای نوشیدن این مایعات از نی استفاده کنید تا میزان تماس مواد رنگی با کامپوزیت‌ها کاهش یابد.
  • باندینگ کامپوزیت از چسبندگی فوق العاده قوی برخوردار بوده با این وجود توصیه می‌ شود به مدت 24 الی 48 ساعت از مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده خودداری نمائید. هنگام جویدن مواد سفت از دندان‌ های آسیاب استفاده کنید.
  • در روزهای ابتدایی بعد از انجام درمان کامپوزیت دندان از مصرف مایعات سرد یا گرم خودداری فرمایید. نوشیدن مایعات گرم مانند چای داغ یا قهوه و همچنین مایعات سرد باعث تحریک و درد در دندان‌ های کامپوزیت می شود.
  • استفاده از مواد سفید کننده دندان بعد از درمان توصیه نمی‌ شود. مواد سفید کننده بر سطح کامپوزیت تاثیر منفی گذاشته و باعث تغییر رنگ یا آسیب دیدگی سطح آن می شوند.
  • بهتر است بدانید مشروبات الکلی به سطح کامپوزیت آسیب رسانده و باعث تغییر رنگ آن می شوند. همچنین، الکل موجب خشکی دهان و کاهش ترشح بزاق می شود و خطر پوسیدگی دندان و مشکلات لثه‌ ای افزایش می دهند.
  • در روزهای ابتدایی بعد از درمان، از مصرف غذاهای گوشتی سفت مانند استیک، شنیسل و غذاهای مشابه خودداری نمایید. جویدن این نوع غذاها فشار زیادی را به دندان‌ ها وارد می‌ کند و باعث شکستگی یا ترک خوردن آن می شود.

مراقبت بعد از کامپوزیت در بلندمدت

  • روزانه دو مرتبه در صبح و شب از دهانشویه‌ های آنتی باکتریال که دندانپزشک به شما توصیه کرده، استفاده کنید.
  • بعد از مصرف غذاهایی که حاوی مواد قندی و اسیدی هستند، آب بنوشید یا دهان خود را شستشو دهید.
  • از مصرف مواد غذایی که موجب ایجاد لکه روی دندان می‌ شود، پرهیز نمائيد.
  • از مصرف مواد غذایی سفت و سخت که موجب فشار، ضربه و یا شکستگی کامپوزیت‌ها می شوند، پرهیز نمائید.
  • استفاده از نخ دندان و مسواک به طور منظم و صحیح یکی از مهم‌ ترین مراقبت‌ های بعد از کامپوزیت دندان است. این کار علاوه بر حفظ بهداشت دهان، از تجمع پلاک و جرم اطراف دندان‌ ها جلوگیری می‌ کند. لازم به ذکر است کشیدن نخ دندان باید به صورت ملایم و با دقت انجام شود. همچنین مسواک زدن باید به‌ صورت روزانه و بعد از هر وعده غذایی صورت گیرد.
  • بعد از درمان، از مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان یا مواد مخدر خودداری نمایید. مصرف این مواد موجب تغییر رنگ کامپوزیت شده و به مرور زمان کامپوزیت ها زرد و کدر می‌ شوند و از زیبایی دندان‌ ها کاسته می‌ شود. علاوه بر این، دخانیات باعث کاهش سلامت لثه‌ ها و بروز بیماری‌ های لثه می شوند که این امر نیز بر وضعیت کامپوزیت تاثیر منفی می گذارد.
مراقبت های بعد از کامپوزیت در بلند مدت

تغذیه بعد از کامپوزیت دندان

رزین کامپوزیتی که در کامپوزیت کردن دندان‌ها به کار می‌ رود به اندازه‌ ی دندان‌ های طبیعی مقاومت ندارد و با یک رژیم غذایی غلط ممکن است دچار آسیب و فرسایش شود. در ادامه به برخی از غذاهایی که پس از کامپوزیت مجاز به مصرف آنها هستید اشاره می‌نمائيم.

🟠 مصرف آب و سایر نوشیدنی‌ های بدون رنگ و بدون قند، علاوه بر اینکه به هیدراته شدن بدن کمک می‌ نماید، می‌تواند از آسیب به دندان‌های کامپوزیت شده خودداری نماید.

🟡 مواد غذایی نرم مانند سوپ، تخم مرغ آب پز، فرنی، پوره سیب زمینی که احتیاجی به جویدن ندارد، انتخاب بسیار مناسبی برای روزهای ابتدایی بعد از کامپوزیت می باشد.

🟠 ماست، پنیر، شیر و لبنیات کم چرب نیز به عنوان میان وعده‌ های غذایی بعد از کامپوزیت توصیه می‌ شود.

🟡 میوه و سبزیجات نرم (به جز میوه‌هایی مانند شاه توت، توت فرنگی و … که دارای رنگدانه است) پس از کامپوزیت دندان توصیه می شود.

توجه: مواردی که بیان کردیم بدین معنی نیست که شما نمیتوانید هرگز رژیم غذایی معمول داشته باشید، بلکه توصیه می‌ شود در روزهای اول یک رژیم غذایی متعادل و نرم داشته باشید که آسیب کمتری به کامپوزیت‌ ها وارد شود.

تغذیه بعد از کامپوزیت دندان

ممنوعیت‌ های غذایی بعد از کامپوزیت دندان

برخی از مواد غذایی که حاوی مواد رنگی، مواد اسیدی و یا قندی هستند که در دراز مدت به کامپوزیت دندان‌ ها آسیب وارد می نمایند به همین دلیل مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید. به طور کلی این مواد غذایی عبارتند از:

  • نوشیدنی‌ های رنگی مانند چای، قهوه و شراب
  • آبمیوه‌ های حاوی رنگ‌ های مصنوعی
  • مواد غذایی سفت مانند آجیل و یا گاز زدن آب نبات و یخ
  • آدامس، کارامل، تافی و سایر شیرینی جات و شکلات‌ های چسبنده علاوه بر اینکه به کامپوزیت‌ ها می چسبند، منجر به ایجاد لکه روی دندان می‌ شوند.

چگونه عمر کامپوزیت را افزایش دهیم؟

کامپوزیت‌ ها می‌ توانند 5 الی 10 سال ماندگاری داشته باشند. میانگین عمر کامپوزیت‌ ها در اغلب افراد حدود 8 سال است. در صورتی که دستورالعمل‌ های پس از کامپوزیت را به درستی رعایت نمائید میتوانید ماندگاری کامپوزیت‌ ها را افزایش دهید. برخی از روش‌ هایی که منجر به افزایش طول عمر کامپوزیت‌ ها می شود، عبارتند از:

  • در صورتی که عادت به جویدن ناخن، مداد و یا سایر اشیاء را دارید، این عادت خود را ترک کنید زیرا به جویدن اجسام سخت به راحتی میتواند رزین دندان‌ ها را از بین ببرد.
  • اگر عادت به دندان قروچه دارید از محافظ‌ های دندان استفاده کنید.
  • هنگام شرکت در ورزش‌ هایی که احتمال آسیب به دندان وجود دارد از محافظ صورت استفاده کنید.
  • از دندان‌ های خود به خصوص دندان‌ های کامپوزیت شده به عنوان ابزاری برای بریدن، کندن و یا شکستن استفاده نکنید.
  • معاینات دوره‌ ای را در فواصل زمانی معین انجام دهید. به طور میانگین، دندان‌ های کامپوزیت شده هر شش ماه یک بار باید توسط دندانپزشک معاینه شود.
افزایش طول عمر کامپوزیت

مسواک مناسب برای کامپوزیت دندان چیست؟

پس از کامپوزیت باید روزانه حداقل دو مرتبه مسواک بزنید. با اینکه دو مرتبه مسواک زدن یک روال عادی در مراقبت از دندان‌ ها است، با این وجود اگر پیش از کامپوزیت به بهداشت دندان های خود رسیدگی نمی‌ کردید بعد از کامپوزیت باید مراقبت از آنها را در الویت خود قرار دهید.

برای مسواک زدن یک مسواک نرم را انتخاب کنید که اثرات فرسایش روی کامپوزیت‌ ها نداشته باشد و هر سه الی چهار ماه مسواک خود را تعویض نمائید. با انجام این کار میتوانید تا حد زیادی از بروز عوارض کامپوزیت دندان جلوگیری کنید.

بهترین خمیردندان برای کامپوزیت

پس از کامپوزیت دندان باید از خمیردندان‌هایی استفاده کنید که حاوی مواد ساینده نباشد. به عنوان مثال خمیردندان‌های زغالی حاوی مواد سفید کننده هستند که اثر فرسایشی روی کامپوزیت‌ها دارند. در انتخاب بهترین خمیردندان باید از بهترین دکتر کامپوزیت دندان تهران راهنمایی بگیرد تا یک برند مناسب را به شما پیشنهاد دهد.

بهترین خمیر دندان بعد از کامپوزیت

اهمیت رعایت مراقبت‌های بعد از کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان روشی است که برای پوشاندن عیوب جزئی دندان مانند لکه‌ های رنگی، بدرنگی، کج بودن و یا فاصله بین دندان‌ ها، ترک و شکستگی‌ های کوچک کارآیی دارد. در صورتی که مراقبت‌ های بعد از کامپوزیت را به خوبی انجام دهید میتوانید ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان را افزایش دهید، در غیر این صورت مجبور خواهید شد خیلی زود آنها را تعویض نمائید.

نتیجه گیری
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نتیجه می گیریم، مراقبت‌ های دقیق و منظم بعد از درمان کامپوزیت دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و منجر به طول عمر بیشتر و حفظ زیبایی دندان می شود. رعایت نکات مربوط به تغذیه، بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک بسیار مهم و ضروری است. همچنین پرهیز از عادت‌ های مضر اعم از سیگار کشیدن و دندان قروچه نقش بسزایی در جلوگیری از آسیب‌ های احتمالی به دندان‌ های کامپوزیت دارد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search